Disleksi Nedir?

Disleksi Nedir?

Disleksi nedir sorusunu cevaplamak ve disleksi terimini tanımlamak gerekirse, bir bireyin normal zeka düzeyinde olmasına rağmen dil, okuma ve yazma gibi becerilerinde sorunlar yaşamasına neden olan özel öğrenme bozukluğudur. Disleksisi olan bir birey, konuşma seslerini tanısa dahi, bunların harfler ya da kelimeler ile olan ilişkilerini öğrenmede zorluk çekebilmektedir.

Disleksi nedir sorusundan yola çıkacak olursak, disleksi beynin dili işleyen bölgelerini etkilemektedir. Bireyler disleksi özelliklerini taşıyorsa normal zekaya sahiptir ve genellikle görüşleri ile ilgili bir sorun yaşamamaktadırlar. Disleksi için belirli bir tedavi yoktur. Ancak erken teşhis ve müdahale en iyi sonuca ulaşmak mümkündür.

Disleksinin belirtileri yaşa ve kişiye bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Küçük çocuklarda geç konuşma, yeni kelimeler öğrenmede zorluk çekme ve oyun oynarken sorunlarla karşılaşma gibi durumlar gözlemlenebilmektedir. Disleksi belirtileri, genellikle çocukların okula başlamasıyla birlikte daha da belirgin hale gelmektedir.

Disleksi Nedir?

Disleksi Belirtileri Nelerdir?

Disleksinin belirtilerinin neler olduğu merak edilmektedir. Temel olarak disleksinin en yaygın belirtileri şunlardır:

  • Bazı harfleri (örn: b ve d) tersden yazma, okumada bozukluk, okuduğunu hatırlamada güçlük ve harflerin yerlerini karıştırma
  • Sesleri, kelimeleri, harfleri hatırlamada güçlük
  • Alfabedeki ve kelimelerdeki harflerin verilen talimatları vs sıralamalarını hatırlamada güçlük
  • Okunuşu benzer olan kelimeleri karıştırma
  • Kopyalama ve boyamada zayıflık
  • Zayıf hafıza
  • Ailede disleksi olması
  • Bazı aktivitelerde yavaş tepki verme (harf kelime oyunları gibi)

Disleksinin neden olduğu tam olarak bilinmemektedir. Ancak genetik, nörolojik ve çevresel faktörlerin bu konuda etkili olduğu düşünülmektedir. Disleksi, beyindeki bazı bölgelerin normalden farklı çalışmasına veya gelişmesine bağlı olabilmektedir.

Disleksi Teşhisi ve Sonrası

Disleksinin teşhisi standart testler ve gözlemler yapılarak konulmaktadır. Bunlar çocuğun okuma, yazma, dil ve bilişsel becerilerini değerlendiren standart testler ve gözlemlerdir. Teşhisi konulduktan sonra, çocuğun ihtiyaçlarına uygun bir eğitim planı hazırlanması oldukça önemlidir.

Disleksi eğitimi, çocuğun zayıf olduğu alanları güçlendirmelidir. Aynı zamanda güçlü olduğu alanları desteklemeyi amaçlayan bir eğitim planı olmalıdır. Disleksi eğitimi, özel ders, özel bir eğitim programı, bireyselleştirilmiş öğrenme materyalleri, disleksi alfabesi, çoklu duyu yöntemleri, bilgisayar destekli öğrenme gibi farklı teknikler içermelidir.

Bununla yaşamak, çocuklar ve yetişkinler için zorlayıcı olabilir. Disleksi gibi pek çok alanda olumsuz etkiler yaratabilir. Bunların başında özgüven, motivasyon, akademik başarı, sosyal ilişkiler, kariyer seçimi gelir.

Disleksi ile başa çıkmak için, bireyin kendisini tanıması, güçlü ve zayıf yönlerini bilmesi, disleksi ile ilgili bilgi sahibi olması gerekir. Bunun yanı sıra profesyonel yardım ve destek alması, aile ve arkadaşlarının desteğini hissetmesi de önemlidir. Disleksi olan bireyler, yaratıcı, zeki, yetenekli ve başarılı olabilirler. Önemli olan, disleksi ile barışık olmak ve potansiyellerini ortaya çıkarmaktır.

Eğitim İçin Önerilerimiz

Disleksinin eğitiminde öncelikli hedef okuma, dil ve yazma becerilerini arttırmaktır. Eğitim süreci ne kadar programlı uygulanır ve verimli değerlendirilirse sonuç almak da o kadar mümkün olacaktır. Disleksi eğitimi için Okuduğunu Anlama ürünümüzü inceleyip satın almak için hemen TIKLAYIN.

Yorumlar (2)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

15680