Disleksi Ne Demek?

disleksi ne demek

Çocuğu disleksi tanısı alan ailelerin aklına hemen disleksi ne demek sorusu gelmektedir. Disleksi, bireyin normal ve normal üstü zekaya sahip olmasına rağmen temel akademik becerilerde zorluk yaşamasıdır. Disleksi bireyin okuma, yazma harf ve seslerini tanıma yeteneğini etkileyen nörolojik bir bozukluktur. Bu durum, beynin dil işleme bölgesindeki farklılıklardan kaynaklanır ve genellikle genetik faktörlere dayanmaktadır. Bu bireylerde zeka seviyeleri normal ve üzeri olabilmektedir. Ancak bu kişiler dil becerilerinde zorluk yaşamaktadır.

Belirtileri arasında okuma ve yazma güçlükleri, harf ve kelime karışıklıkları, harf seslerini hatalı şekilde tanıma, okuma hızında yavaşlık, yazım hataları ve sözcüklerin düzgün şekilde anlaşılmaması, kelimeleri yanlış yerde kullanma gibi belirtiler bulunmaktadır. Bu belirtiler, çocukluk döneminde gözlemlenmektedir.  Bunun yanı sıra zamanında ve doğru eğitsel müdahalelerle bu durum yönetilebilmektedir.

Disleksi Nasıl Anlaşılır?

  • Geç konuşma,
  • Yeni kelimeleri öğrenmede yavaşlık,
  • Kelimeleri söylerken ses sırasını karıştırma ya da birbirleri ile benzer kelimeler arasında ayırt etmede zorluk çekme,
  • Harfler, renkler ve sayıların isimlerini hatırlamada zorluk çekme,  
  • Tekerleme söylemede ya da kafiyeleri öğrenmede zorluk çekme bulunur.

Çocuğun okuma ve yazma becerilerini de etkileyebilen bu sorunlar, ilerleyen dönemlerde akademik başarıyı olumsuz yönde etkileyebilir. Böyle bir durumda çocuk psikiyatristine başvurmak gerekir. Erken müdahale çok önemlidir. Özel eğitim uzmanı görüşü alınması önerilir. Özel eğitim desteği ve ev içi çalışmalarla çocuğun dil gelişimi desteklenebilir. Ailede ve okulda çocuğa sağlanan uygun öğrenme ortamı, olumlu geribildirimler ve ilgi, gelişim sürecinde kritik rol oynar.

Öğrenme güçlüğü olan bireylerin eğitiminde özel stratejiler ve etkinlikler önemlidir. Örneğin, okuma becerilerini geliştirmek için akıcı okuma stratejileri kullanılmaktadır. Aynı zamanda yazma becerilerini güçlendirmek için kelime oyunları ve hikaye yazma etkinlikleri yapılmaktadır. Ayrıca, bu bireylerin özgüvenlerini artırmak için destekleyici bir ortam sağlanması gerekmektedir. Bunun yanı sıra başarıların da takdir edilmesi gerekmektedir.

ÖÖG hakkında farkındalık yaratmak da önemlidir. Toplumda bu konuda bilgi sahibi olmak, bu bireylere daha iyi destek olma ve onların potansiyellerini ortaya çıkarma konusunda yardımcı olmaktadır. Ayrıca, ÖÖG bireylerin kendilerini ifade etmelerine ve ihtiyaçlarına uygun bir eğitim alabilmelerine olanak sağlayacak politikaların ve programların geliştirilmesi önemlidir.

Disleksi Etkinlikleri Nelerdir?

Bu etkinlikler bireylerin dil becerilerini geliştirmek üzere tasarlanan etkinliklerdir. Aynı zamanda özgüvenlerini artırmak ve öğrenme süreçlerini kolaylaştırmak için tasarlanmış eğlenceli ve etkili aktivitelerdir. Etkinlikler, bireylerin ilgi, yetenek ve ihtiyaçlarına göre seçilmelidir. Bu etkinlikleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Sesli ve görsel materyallerle okuma ve yazma çalışmaları
  • Harf, hece ve sözcük oyunları
  • Ritmik ve müzikli aktiviteler
  • Hafıza ve dikkat geliştirici oyunlar
  • Yaratıcı ve sanatsal ifade yöntemleri
  • Sosyal ve duygusal becerileri destekleyici grup çalışmaları

Disleksi, bir engel değil, bir farklılıktır. Disleksili bireyler, uygun yöntemlerle öğrenmeye ve başarmaya devam edebilirler. Disleksi hakkında bilgi almak için bu alanda uzman olan kişilerden destek alarak disleksi hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

Eğitim İçin Önerilerimiz

Disleksinin eğitiminde öncelikli hedef okuma, dil ve yazma becerilerini arttırmaktır. Eğitim süreci ne kadar programlı uygulanır ve verimli değerlendirilirse sonuç almak da o kadar mümkün olacaktır. Disleksi eğitimi için Akıcı Okuma  ürünümüzü inceleyip satın almak için hemen tıklayın.

Yorumlar (2)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

15680