Akıcı Okuma Metinleri

akıcı okuma metinleri

Akıcı okuma metinleri, yazılı sembollerin belirli bir hız ve uygun vurgulama ile doğru bir şekilde okunmasını sağlayan metinlerdir. Akıcı okumanın okuma hızı, kelime tanıma ve prozodi olacak şekilde üç temel bileşeni vardır. 

Okuma hızı, kelimelerin belirlenmiş olan süre içerisinde okunmasını, kelime tanıma kelimelerin doğru bir şekilde tanınarak seslendirilmesini, prozodi ise metnin uygun vurgu ve tonlamalar ile okunması anlamına gelmektedir. Bu üç bileşen birbirini tamamlamaktadır. 

Okuma hızında kelime dağarcığının önemli bir yeri olduğunu söylemek mümkün olacaktır. Bir okuyucunun ilk defa karşılaşmış olduğu bir kelimeyi hem seslendirme hem de anlamada zorluk çekmesi normaldir. Kelimeyi seslendirme sırasında bir taraftan anlamını da düşünmektedir. Okumayı yapan kişi bu sırada kelimeyi heceleyebilir. Bu da okuma hızında düşüş olmasına neden olmaktadır. Kelimeyi tanıma aşamasında yaşanan bu zorluk metnin vurgu ve tonlamalara uygun bir şekilde okunamamasına neden olmaktadır. Bu noktada da prozodik okuma etkilenmektedir. Prozodik okuma bir metnin ifadeli bir şekilde okunmasıdır. Yani buna bir nevi sesin rengi ya da tonu da denebilmektedir.

Okuduğunu anlama becerisi akademik başarıyı etkileyen bir faktördür bu nedenle akıcı okuma becerilerinin önemi de oldukça fazladır. İlkokul çağında olan çocukların akıcı okuma bileşenlerine uygun şekilde okuma yapmaları gerekmektedir. Bu noktada akıcı okuma becerilerini geliştirmek amacıyla akıcı okuma metinlerisıklıkla tercih edilmektedir. Akıcı okuma metinleri ile bu becerilerin geliştirilmesi mümkündür.

Akıcı Okuma Nedir?

Bir metnin doğru ve hızlı bir şekilde okunması becerisine akıcı okuma denilmektedir. Bu şekilde okuma yapan kişiler sessizce okuduklarında kelimeleri otomatik bir şekilde tanımaktadır. Okudukları metni anlamlandırmak için kelimeleri hızlı bir şekilde gruplandırmaktadırlar. Akıcılığı gelişmemiş olan koyucular metinleri kelime kelime ve yavaş bir şekilde okumaktadır. Aynı zamanda sesli bir şekilde okuma yaptıklarında okumaları dalgalı ve zorlayıcı olabilmektedir. 

Akıcı okuma metinlerini indirmek için TIKLAYINIZ.

Eğer çocuğunuzun yüksek sesle okuma yaparken sesinin kesik kesik veya bozuk geldiğini fark ettiyseniz, çocuğunuzun yüksek sesle okuma yaparken okuduğu şeyleri anlamakta ve hatırlamakta zorluk yaşadığını görüyorsanız okuma akıcılığını geliştirmek için bazı kaynaklardan faydalanabilirsiniz.

Eğitim İçin Öneriler

Disleksili bireyler için özel olarak hazırlanmış olan ürünlerimize ulaşmak için tıklayınız.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    15680